Ook de Mount Everest gaat in lock-down

Helaas wordt 2020 het rustigste jaar op de Mount Everest sinds 2015. Toen werd de regio getroffen door een zware aardbeving. Dat jaar was het eerste jaar sinds 1974 dat de top van ’s werelds hoogste berg niet werd beklommen. Dit jaar zal de top van de Everest ook niet beklommen worden. Nu is het Coronavirus de boosdoener.

Geen expedities mogelijk vanaf Tibet en Nepal

Vorige week liet de Chinese regering weten dat er geen expedities zouden worden toegestaan aan de noordelijke, Tibetaanse kant van de Mount Everest. Maar ook vanaf de kant van Nepal zijn er geen expedities mogelijk naar de Mount Everest, die op de grens van Nepal en China ligt. Een paar dagen na de Chinese beslissing ging ook de Nepalese regering overstag. Een Nepalese regeringsfunctionaris vertelde vorige week aan de Kathmandu Post dat alle expedities op de Mount Everest in het voorjaar zijn afgelast. Dit vanwege de bezorgdheid over het Coronavirus. De ambtenaar wilde anoniem blijven maar het nieuws werd de dag daarna bevestigd door een bericht van het Nepalese Ministerie van Immigratie. “Gezien de verklaring van Wereldgezondheidsorganisatie over de omvang van de verspreiding van COVID-19 zijn alle afgegeven vergunningen voor expedities naar de Everest, evenals de vergunningen die in het voorjaar van 2020 zullen worden afgegeven, geschorst”. Daarnaast schorst Nepal schort ook alle toeristenvisa voor aankomsten op tot eind april.

Klap voor toeristensector

Dit is een harde klap voor de Nepalese toeristensector. De economie van Nepal is sterk afhankelijk van de toeristenindustrie. Deze is ieder jaar goed voor bijna 8 procent van het bruto nationaal product. De Nepalese overheid verdient met de Everest-vergunningen ongeveer 4 miljoen dollar per jaar. Maar ook voor sherpa’s zijn de expedities een goede bron van inkomsten. Een normaal seizoen duurt twee maanden. In die tijd kan een sherpa maar liefst tot zeven keer het gemiddelde Nepalese jaarsalaris verdienen.

Expedities en trekkings afgelast of uitgesteld

Maar het is uiteraard ook een hard gelag voor de bedrijven die de expedities en trekkings organiseren. Zo heeft Alpine Ascents International alle trektochten moeten verplaatsen naar de herfst en het volgende voorjaar. Zij zouden een Everest-trekking doen met drie gidsen en zes klanten. Lukas Furtenbach, oprichter van Furtenbach Adventures: “Dit is teleurstellend nieuws voor zowel onze expeditieleiders als onze klanten die maandenlang hebben getraind voor de beklimming van dit jaar.” Hij vervolgt: “We moeten het erover eens zijn dat dit een verantwoorde beslissing is.” Volgens Adrian Ballinger van Alpenglow Expeditions is dit verwoestend voor de industrie. Volgens Ballinger zijn de inkomsten van expedities en trekkings van groot belang voor de lokale bevolking in de Khumbu en voor veel mensen in Kathmandu. Ballinger en zijn team gaan proberen om hun 23 sherpa’s in ieder geval een deel van hun loon te betalen.

Meer buitensport & outdoor nieuws

Rab duurzaamheid label informaie

Rab geeft het goede voorbeeld met duurzaamheidslabel

Duurzaamheid: we kunnen er gewoon niet meer omheen. Daarom worden we ook constant gestimuleerd om groener te leven en duurzamere keuzes te maken. Rab, een van de outdoormerken die op dit gebied een voorbeeldfunctie innemen, komt met een ‘voedingsetiket’ voor duurzaamheid. Je ziet bij Rab buitensportkleding voortaan precies welke materialen zijn gebruikt.
Bike Cleaner MTB schoonmaken onderweg

Altijd een schone MTB dankzij de Bike Cleaner

Mountainbiken is een hobby van velen. En een echte mountainbiker weet wat er na de rit te gebeuren staat: de mountainbike schoonmaken. Dat klusje neemt de Bike Cleaner niet weg, maar maakt het wel een stuk makkelijker.
Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava, het toonaangevende sociale platform voor atleten en bovendien de grootste sportcommunity ter wereld, heeft aangekondigd dat meer dan 100 miljoen atleten zich hebben aangesloten bij het platform. Vooral de laatste jaren zag het platform enorme groei: in slechts twee jaar is het aantal atleten op het platform verdubbeld.