Het Stellingenpad is uitgeroepen tot ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent werd bekendgemaakt dat het Stellingenpad is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Hiermee heeft nieuwste Nivonpad, met als thema ‘Lopen in de voetsporen van de Griffioen’, meteen een belangrijke prijs gewonnen.

Wandelroute van het jaar

De prijs ‘Wandelroute van het jaar’ wordt jaarlijks uitgereikt aan een nieuw of sterk verbeterd wandelpad in de Benelux. Voor deze prijs komen alleen routes in aanmerking die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen. Het Stellingenpad, een route van Nivon Natuurvrienden, werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Andere kanshebbers waren het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE). Vorig jaar ging de prijs naar het Hondsrugpad, eveneens in Nederland.

Door de Stellingwerven

Het Stellingenpad leidt de wandelaars door een vrij onbekend, en daardoor nog rustig gebied: de Stellingwerven. Dit gebied strekt zich uit over de kop van Overijssel, de westrand van Drenthe en Zuidoost Friesland. Het streekwandelpad is in totaal ruim 260 kilometer lang en bestaat uit 15 etappes met een lengte van 12 tot 28 kilometer. Het voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het Stellingenpad kruist hierbij tal van slingerende riviertjes en beekjes zoals De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Het Stellingenpad is uitgeroepen tot ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023
Het Stellingenpad is uitgeroepen tot ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023
Het Stellingenpad is uitgeroepen tot ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

In de voetsporen van de Griffioen

Hoewel dus vrij onbekend, zijn de Stellingwerven een gebied dat zijn eigen geschiedenis, taal en cultuur kent. Een van de vele verhalen uit de geschiedenis van de Stellingwerven gaat over de Griffioen. Dit fabeldier staat ook in het wapen van de Stellingwerven. In het boek over het Stellingenpad wordt de Griffioen vergezeld van etappe-elfjes, die alles over de routes vertellen.

Wandelknooppunten in plaats van markering

Die route is op een andere manier samengesteld dan in het verleden gebeurde. Het Stellingpad is namelijk gekoppeld aan het landelijke wandelknooppunten netwerk. De gids van het Stellingenpad is dan ook de eerste gids die daar gebruik van maakt. De jury kon de mooie en gedetailleerde gids en de degelijke, praktische bewegwijzering via knooppunten ook alleen maar waarderen, evenals het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Het pad loopt overigens ook door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – wat de jury als een belangrijk pluspunt zag.

Meer buitensport & outdoor nieuws

Lochem is Wandelgemeente van het Jaar 2022

Lochem gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2022

Op 30 april vond de uitreiking van de Wandelgemeente van het Jaar 2022 plaats. Vorig jaar ging de titel naar de gemeente Loon op Zand. Dit jaar is de gemeente Lochem gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Hoe treffend was de locatie van de prijsuitreiking: in het zonovergoten ‘Wandeldorp Barchem’, dat deel uitmaakt van de
Trekkingplatze wildkamperen in Duitsland

Wildkamperen in Duitsland? Dat kan ook op de Trekkingplätze!

Het is de droom van menig wandelaar of andere avonturier: wildkamperen. Dit kon in Nederland op paalkampeerplaatsen maar de meesten daarvan zijn vanwege overlast gesloten. In Duitsland is wildkamperen behalve op enkele Biwakplätze niet toegestaan. Gelukkig hebben ze daar nóg een mogelijkheid: de zogenoemde ‘Trekkingplätze’!
Guernsey wandelen

Eindeloos wandelen op Guernsey Spring Walking Festival 2019

Dit voorjaar vindt op Guernsey het Spring Walking Festival 2019. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 25 mei tot en met 9 juni en is een absolute must voor wandelliefhebbers. Je kunt gedurende deze dagen bijna eindeloos wandelen waarbij je de keus hebt uit maar liefst 56 wandeltochten. Dit is natuurlijk dé manier om