Altijd een schone MTB dankzij de Bike Cleaner

Mountainbiken is een hobby van velen. En een echte mountainbiker weet wat er na de rit te gebeuren staat: de mountainbike schoonmaken. Dat klusje neemt de Bike Cleaner niet weg, maar maakt het wel een stuk makkelijker.

Schoonmaken bij de zuil

De Bike Cleaner is een vaste zuil, die in de grond verankerd staat. Hiermee kunnen mountainbikers snel hun fiets schoon spuiten na een tocht. De zuil heeft een contactloze pay terminal, om je schoonmaaksessie te betalen. Dat is overigens een klein bedrag.

Het schoonmaken van de mountainbike is eenvoudig met de Bike Cleaner. De mountainbiker hangt zijn fiets op aan de ophangbeugel van de MTB-afspuitplaats. Daarna kan deze kiezen voor een lage waterdruk (2 bar) of hoge waterdruk (8 bar). Dan kan de fiets schoon gespoten worden. Er zijn ook borstels aanwezig om de fiets extra goed schoon te maken. Na de schoonmaaksessie haalt hij of zij de fiets weer van de beugel, en de fiets kan weer schoon mee naar huis.

Bike Cleaner MTB schoonmaken onderweg

Zuilen door het hele land

Het idee van de schoonmaakzuil is ontwikkeld door Ralph Manck, zelf al twintig jaar mountainbiker. Hij was gefrustreerd dat zijn fiets snel vies raakte, en daarna zijn auto ook vuil maakte. Daarom ontwikkelde hij een methode om de fiets snel schoon te kunnen maken. De Bike Cleaner was aldus geboren, en in 2021 werd de eerste zuil geplaatst bij Steakhouse Amadeus in Ede.

Sindsdien komen er steeds meer zuilen bij. Manck is in gesprek met horecalocaties door heel Nederland om ook daar een zuil neer te mogen zetten. Momenteel zijn de zuilen vooral beschikbaar in het midden van het land. In het noorden staat er momenteel één in Gasselte. Manck streeft naar een landelijke dekking.

Bike Cleaner MTB schoonmaken onderweg
Bike Cleaner MTB schoonmaken onderweg

Prijswinnaar

De Bike Cleaner is volgens de vakjury van Eurobike, de grootste Europese fietsbeurs, een belangrijke technische innovatie. Manck met zijn Bike Cleaner dan ook de ‘Innovators Prize’. Daarmee is de Bike Cleaner een ontwikkeling die we zeker moeten volgen.