1. Home
  2. >
  3. Nieuws
  4. >
  5. Overig buitensport- en outdoornieuws
  6. >
  7. Sharing is caring: doneer je oude slaapzak!

Sharing is caring: doneer je oude slaapzak!

“Doneer een slaapzak, red aan dakloze”. Dát is het idee achter Sheltersuit. Het Nederlandse bedrijf maakt wind- en waterdichte jassen, inclusief aanritsbare slaapzakken, voor daklozen en vluchtelingen.

Maar hiervoor heeft Sheltersuit wel oude slaapzakken nodig. Dat is waar jij én andere kampeerders en outdoor liefhebbers het verschil kunnen maken. Wil jij je oude slaapzak weggooien of heb je er nog eentje op zolder die stof ligt te happen? Doneer ‘m! 

Over Sheltersuit

Sheltersuit is het geesteskind van Bas Timmer, die het bedrijf in 2014 oprichtte nadat de dakloze vader van een vriend aan onderkoeling was overleden. Nadat Timmer zijn modeopleiding aan het Saxion in Enschede had afgerond besloot hij een kledinglijn voor daklozen te maken met het doel te voorkomen dat mensen op straat doodvriezen. 

Duurzaamheid

Overigens is het “bieden van warmte” niet het enige waar Sheltersuit zich op focust. Zo staat ook duurzaamheid hoog in het vaandel. De kledingindustrie is immers een van de meest vervuilende ter wereld. Dit is ook de reden dat het bedrijf gebruik maakt van oude slaapzakken en dekens voor de vervaardiging van de Sheltersuits. Dit proces staat ook wel bekend als upcycling. 

Geschikt voor koude én warme klimaten

Zeven jaar later is Sheltersuit uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat regelmatig in de spotlight staat. Sheltersuits is gevestigd in Nederland, New York en Zuid-Afrika en heeft naast de ‘standaard’ Sheltersuit – die ontworpen is voor koude omstandigheden – ook de Shelterbeg geïntroduceerd. Laatstgenoemde kan het beste worden omschreven als een alles-in-één slaapsysteem voor warme klimaten: een slaapmatje, dunne slaapzak en waterdichte, ademende bivakzak in één. 

Ook een slaapzak doneren?

Wil jij een steentje bijdragen? Dit kan met een oude slaapzak of een oud dekbed. Wel zijn er een aantal voorwaarden: 

  • De voering is van synthetisch materiaal, niet van dons of wol
  • De voering is nog intact
  • Het dekbed of de slaapzak moet gewassen en niet geel uitgeslagen zijn
  • Een kapotte rits is gelukkig geen probleem.

Bij Het Goed of Bever

Het doneren zelf is kinderspel. Ga simpelweg naar een winkel van ‘Het Goed’ of Bever bij jou in de buurt en lever je slaapzak of dekbed in. Zij zorgen ervoor dat deze vervolgens terechtkomt bij Sheltersuit.

© Tony Dočekal

Meer buitensport & outdoor nieuws

Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava, het toonaangevende sociale platform voor atleten en bovendien de grootste sportcommunity ter wereld, heeft aangekondigd dat meer dan 100 miljoen atleten zich hebben aangesloten bij het platform. Vooral de laatste jaren zag het platform enorme groei: in slechts twee jaar is het aantal atleten op het platform verdubbeld.
Over Tower Lillehammer Ford Explorer plug-in hybride SUV

Beklim de ‘Over Tower’ en win een auto

Het is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld, de ‘Over Tower’ in het Noorse Lillesand. Bij goed weer kun je vanaf de top over het Skagerrak zelfs Denemarken zien liggen. En precies op die top heeft Ford een Explorer plug-in hybride gehesen. Die vormt de hoofdprijs voor een interessante wedstrijd. Wie het snelste de klimtoren
expedities trekkings Mount Everest Nepal Tibet afgelast

Ook de Mount Everest gaat in lock-down

Helaas wordt 2020 het rustigste jaar op de Mount Everest sinds 2015. Toen werd de regio getroffen door een zware aardbeving. Dat jaar was het eerste jaar sinds 1974 dat de top van ’s werelds hoogste berg niet werd beklommen. Dit jaar zal de top van de Everest ook niet beklommen worden. Nu is het