Uitgelegd: waterdicht versus waterafstotend

Waterdicht en waterafstotend, het zijn twee termen die veelvuldig (verkeerd) worden gebruikt, met verwarring als gevolg. Betekenen ze hetzelfde of iets anders? Wanneer spreken we van een waterdichte jas of tent? En wanneer van een waterafstotende stof? We zetten het hier even voor je op een rijtje.

Het officiële verschil

Om het verschil tussen waterdicht en waterafstotend te illustreren maken we hier voor het gemak  gebruik van het voorbeeld van een wandeljas. Wanneer is zo’n jas nu waterdicht? Officieel is een jas pas waterdicht als deze een “hydrostatische waterkolom” van 8000 millimeter heeft. Deze hydrostatische waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water die het materiaal aankan voordat het water door de stof heen komt. Met een waterkolom van 8000 millimeter kan er dus theoretisch 8 meter water op de stof “drukken” voordat de stof water door zal laten. Bij een waterkolom kleiner dan 8000 millimeter wordt er officieel gesproken van een waterafstotende stof in plaats van een waterdichte stof.

Voor tenten gelden er andere normen

Voor tenten zijn er andere (ongeschreven) regels. Wanneer een tent een waterkolom van minimaal 800 millimeter heeft, wordt deze al als waterdicht beschouwd. Dit is echter enigszins misleidend, aangezien pas bij een waterkolom van 2000 millimeter de tent ook bij langdurige regenbuien niet zal lekken. Dit gaat overigens alleen op voor het tentdoek. Het grondzeil wordt doorgaans getest voor een waterkolom van 5000 millimeter. Ons advies: kies altijd voor een tent met een waterkolom van 2000 millimeter voor het tentdoek zelf en een kolom van 5000 millimeter voor het grondzeil. 

Wateridichte of waterafstotende jas?

Waterafstotende kleding is niet altijd waterdicht

Materialen en stoffen met een waterkolom kleiner dan 8000 millimeter kunnen geclassificeerd worden als waterafstotend. Binnen deze categorie kunnen grote verschillen bestaan. Zo is een jas met een waterkolom van 7999 mm een stuk meer waterafstotend dan een jack met een waterkolom van 2000 mm. Maar, over het algemeen genomen, zal een waterafstotende jas je niet lang droog houden wanneer het met bakken uit de hemel komt.

Wat is dan het nut van een waterafstotende jas?

Als een waterafstotende jas je niet langdurig droog houdt, wat is dan het nut van deze jas? Niet elke regenjas hoeft je urenlang droog te houden. Bijvoorbeeld als je slechts een korte wandeling maakt of een elke dag een kwartier naar je werk moet fietsen. Dan is een (dure), compleet waterdichte regenjas niet noodzakelijk en voldoet een waterafstotende jas prima.

De keerzijde

Een hogere mate van waterdichtheid heeft ook een keerzijde. Namelijk, hoe meer waterdicht of waterafstotend een jas is, hoe minder goed deze ademt. Het gevolg is dat je alsnog doorweekt raakt, maar dan door je eigen transpiratie. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van verschillende membranen, waaronder het befaamde Gore-Tex, die zowel waterdichte als uitstekende ademende eigenschappen hebben. Voor dergelijke membranen betaal je doorgaans wel een stuk meer. Voor tenten zijn er gemakkelijkere oplossingen: dubbelwandige tentjes en goede ventilatie.

Het verschil tussen waterdicht en waterafstotend

Let ook op de naden en ritsen

Natuurlijk is de hydrostatische waterkolom een goede indicatie van in hoeverre een jas of tent waterdicht is. Maar dit is niet de enige doorslaggevende factor. Bij de hydrostatische waterkolom wordt namelijk alleen gekeken naar het materiaal zelf. Aan de naden en ritsen wordt geen aandacht besteedt. Dit terwijl deze ook in grote mate bepalen of een jas, tent of broek waterdicht of waterbestendig is. Een goed waterdicht jack heeft zo min mogelijk naden en de naden die er zijn dienen gelijmd te zijn. Dit geldt ook voor tenten. Daarnaast moeten de ritsen waterdicht zijn. Er zijn verschillende manieren om een waterdichte rits te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ouderwetse stormflap of de modernere YKK-AquaGuard® waterdichte rits.

tent in de regen waterdicht lichtgewicht

Meer buitensport & outdoor nieuws

Vaderdag samen er op uit

Vaderdag: cadeautips voor sportieve vaders

Heb je nog geen cadeau voor vaderdag? Dan kun je onderstaande cadeautips vast wel goed gebruiken: 19 juni is het namelijk al zover. Maar geen zorgen, wij hebben de leukste vaderdagcadeaus voor sportieve vaders al gevonden.
winlderniskaarten

Speelkaarten voor outdoorfanaten

De cadeautjestijd komt er weer aan. Gelukkig zijn er tal van leuke cadeaus voor ‘buitenmensen’ maar het wordt ieder jaar natuurlijk moeilijker om iets origineels te vinden. Misschien zijn deze wilderniskaarten een leuk alternatief voor de eeuwige zaklamp, drinkfles of zakmes.
je eigen trailmix zelf maken

Zelf trailmix maken? Dat is eigenlijk heel makkelijk!

Wat trailmix zo ideaal maakt, is het feit dat je deze gemakkelijk zelf naar je eigen smaak en behoeftes kunt samenstellen. Je kunt het dus net zo energierijk maken als je zelf wilt. Met trailmix behoort het eten van veel te zoete mueslirepen, droge energierepen of misselijk makende energiegels tot het verleden. Maar hoe stel