Wildkamperen in Duitsland? Dat kan ook op de Trekkingplätze!

Het is de droom van menig wandelaar of andere avonturier: wildkamperen. Dit kon in Nederland op paalkampeerplaatsen maar de meesten daarvan zijn vanwege overlast gesloten. In Duitsland is wildkamperen behalve op enkele Biwakplätze niet toegestaan. Gelukkig hebben ze daar nóg een mogelijkheid: de zogenoemde ‘Trekkingplätze’!

Trekkingplätze in de Eifel, Sauerland en Frankenland

Vooralsnog zijn er in slechts enkele Duitse regio’s dergelijke Trekkingplätze. Het geluk heeft het dat twee daarvan dede Eifel en Sauerland zijn – beide gebieden die gemakkelijk vanuit Nederland te bereiken zijn. Het Frankenwald ligt wat verder weg maar is natuurlijk ook nog prima te doen.

In de Sauerland bevinden zich in totaal negen Trekkingplätze, allemaal gelegen in het gebied Trekkingpark Sauerland. De Sauerland een natuurgebied tussen het Rührgebied en de stad Kassel, vlakbij Winterberg, met diverse wandelroutes. In de Eifel, het gebied ten westen van Limurg, Belgié en Luxemburg, zijn verreweg de meeste Trekkingplätze te vinden, maar liefst achttien. Ook zijn deze een stuk meer verspreid dan die in de Sauerland. In het Frankenwald, een natuurgebied tussen Neurenberg en Leipzig, vind je nog eens vijf Trekkingplätze.

Zo werkt het

Stel, je wilt overnachten op zo’n Trekkingplatz, hoe werkt dat dan?

Ten eerste is het van belang om te weten dat deze Trekkingplätze overwegend houten platformen zijn. Het is alleen toegestaan om de tent – die je zelf meeneemt of hier en daar voor een zacht prijsje kunt huren – óp dit platform op te zetten. Het platform is voorzien van diverse bevestigingsmogelijkheden voor de scheerlijnen. Vaak bevindt zich op of naast de Trekkingplätze ook een composttoilet.

Ten tweede is reserveren verplicht. Het houten platform biedt immers maar plek aan zoveel tenten. Reserveren kan gelukkig eenvoudig online en de overnachtingen kosten je voor een complete trektocht niet meer dan een paar tientjes. Vergeet niet een bevestiging van je reservering mee te nemen, anders ben je bij een eventuele controle de klos.

Ten slotte moet er uiteraard rekening worden gehouden met de diverse regels. Zo ben je verplicht gebruik te maken van het composttoilet en is het achterlaten van afval verboden, evenals een vuurtje stoken.

Trekkingplatze Duitsland Eifel Sauerland wildkamperen hiken trekking kampeerplek tent bivak

Net even anders als de paalkampeerplaatsen

Overigens hebben deze Trekkingplätze veel weg van de Nederlandse ‘paalkampeerplaatsen’. Dit waren door Staatsbosbeheer beheerde plekken in de Nederlandse natuur waar het was toegestaan om je tent op te zetten en te overnachten.

De meeste Nederlandse paalkampeerplaaten zijn echter gesloten als gevolg van overlast. Dat geldt helaas ook voor steeds meer Belgische bivakplaatsen. Ook in Duitsland is er wel eens wat overlast. De Duitsers lijken dit probleem gelukkig opgelost te hebben door de wildkampeerplekken wat kleinschaliger te maken en meer regels te hanteren. De vrij nieuwe Trekkingplätze hebben een nog kleinschaliger opzet en de aanwezigheid van een toilet voorkomt natuurlijk ook de nodige onsmakelijke overlast.

Meer weten of boeken?

Benieuwd naar meer? Of wil je al een plaatsje reserveren? Klik hier voor meer informatie over de Trekkingplätze in de Sauerland en hier voor info over wildkamperen in de Eifel. De informatie over wildkamperen op Trekkingplätze in het Frankenland kun je hier vinden.

Wildkamperen op Bivakzones (Biwakplätze) in Duitsland

Wildkamperen kun je in Duitsland niet alleen op de Trekkingplatze. Er zijn in Duitsland ook een aantal Bivakzones (Biwakplätze), Zeltplätze, Naturcampings en Bootsrastplätze (voor de kanovaarders). Omdat de Trekkingplätze volgens menigeen makkelijker te reguleren zijn (lees: daar de overlast beter beperkt kan worden) mogen we verwachten in de toekomst een transitie van de Biwakplätze naar Trekkingplätze te zien.

Een kort overzicht van de populairste Duitse natuurgebieden met Biwakplätze, mét links naar uitgebreide informatie:

*Zomer 2021 ivm corona gesloten

Afbeeldingen: Naturpark Nordeifel, N. Noell

Meer buitensport & outdoor nieuws

Lochem is Wandelgemeente van het Jaar 2022

Lochem gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2022

Op 30 april vond de uitreiking van de Wandelgemeente van het Jaar 2022 plaats. Vorig jaar ging de titel naar de gemeente Loon op Zand. Dit jaar is de gemeente Lochem gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Hoe treffend was de locatie van de prijsuitreiking: in het zonovergoten ‘Wandeldorp Barchem’, dat deel uitmaakt van de
Guernsey wandelen

Eindeloos wandelen op Guernsey Spring Walking Festival 2019

Dit voorjaar vindt op Guernsey het Spring Walking Festival 2019. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 25 mei tot en met 9 juni en is een absolute must voor wandelliefhebbers. Je kunt gedurende deze dagen bijna eindeloos wandelen waarbij je de keus hebt uit maar liefst 56 wandeltochten. Dit is natuurlijk dé manier om