Fiets en Wandelbeurs 2020, Utrecht

De Fiets en Wandelbeurs vindt traditiegetrouw plaats in februari. Dat geldt ook voor dit jaar, dan is de Jaarbeurs Utrecht op 28-29 februari en 1 maart 2020 gastheer van de Fiets en Wandelbeurs. Dit evenement biedt wandelaars en fietsers naast de nodige informatie ook veel inspiratie.

Deze Fiets en Wandelbeurs is alweer de 16e editie van dit evenement. Ook op deze editie kun je van alles te weten komen over alles wat met fietsen en wandelen te maken heeft. Je vindt er ontzettend veel informatie over bestemmingen, routes, arrangementen en buitensportspullen.

Wandelen en fietsen zijn duurzaam

Daarnaast kent het evenement ook een grote verbondenheid met het begrip ‘duurzaam’. Wie graag wandelt en fietst en ‘iets’ met duurzaamheid heeft, zal dit begrijpen. Als je jouw vakantie fietsend of wandelend doorbrengt, doet dit grotendeels op eigen krach. Dat is natuurlijk heel duurzaam zodat je dan ook maar een heel kleine ‘footprint’ achterlaat. Maar het kan altijd beter. Ook op het gebied van fietsen en wandelen kunnen er nog heel veel zaken ‘groener’ worden gemaakt. Dat geldt zowel de wijze waarop je op jouw bestemming komt als de footprint van accommodaties. Ook op het gebied van outdoormaterialen wordt er steeds meer vooruitgang op het gebied van duurzaamheid geboekt. Je vindt legio voorbeelden op de Fiets en Wandelbeurs, voor bijvoorbeeld klimaatvriendelijke, duurzame accommodaties en vakantie-arrangementen.

Fiets en Wandelbeurs 2020

Themaland: Duitsland

Iedere editie van de Fiets en Wandelbeurs heeft een themaland. Dit keer is Duitsland het themaland van de Fiets en Wandelbeurs. Een goede keuze, wat ons betreft. Duitsland biedt een enorm scala aan mogelijkheden voor de buitensporter. Of je nu van makkelijke of moeilijke wandeltochten of fietstochten houdt, in Duitsland vind je altijd een tocht die precies biedt wat jij zoekt. Duitsland laat zich op de Fiets en Wandelbeurs van zijn groene kant zien. Het presenteert de mooiste natuurgebieden aan de andere kant van de grens. In Duitsland – het land waar een derde van het landoppervlak beschermd natuurgebied is – liggen maar liefst 16 nationale parken, 105 natuurparken en 16 UNESCO-biosfeerreservaten. Je kunt deze perfect ontdekken op de meer dan 200.000 kilometer aan wandelroutes of langs meer dan 200 lange-afstandsfietsroutes.

Wandelen en fietsen langs de Donau

Om een voorbeeld te noemen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de ‘Jonge Donau’. Hierbij volg je de Donau vanaf de bron in het Zwarte Woud tot aan Passau, waar de rivier Duitsland verlaat. Je kunt de Donau volgen via op diverse wandelroutes. Een paar mooie voorbeelden zijn de Donau-Panoramaweg of de Donau-Zollernalb-Weg. Maar het kan natuurlijk ook op de fiets. Menig toerfietser zal bekend zijn met de Donauradweg. Deze loopt niet alleen in Oostenrijk, hij begint namelijk in Duitsland en is zo’n 600 kilometer lang. De Donauradweg voert je niet alleen langs een prachtige, afwisselende natuur maar ook langs prachtige historische steden zoals Ulm en Regensburg.

Fiets en Wandelbeurs 2020 Donau

Lezingen en workshops over wandelen en fietsen

Een belangrijk onderdeel van de Fiets en Wandelbeurs zijn de lezingen en workshops. Deze zijn dé gelegenheid om een enorme dosis fiets- en wandelinspiratie op te doen. Het gehele lezing- en workshopprogramma van de Fiets en Wandelbeurs omvat 150 presentaties, verdeeld over drie dagen.  Er is zelfs een aparte zaal voor lezingen over themaland Duitsland ingericht. Hier vertelt Joost Vermeulen bijvoorbeeld over ‘Wandelen langs de Limes (de Romeinse grens)’. Rutger Burgers laat je van alles zien en horen over de E3, de Europese route deels door Duitsland loopt.

Infomarkt

Een ander populair onderdeel van de beurs is de Infomarkt. Dit is hét punt om alle beschikbare kennis en informatie met elkaar te delen. Op internet is veel informatie te vinden, maar de beste tips en adviezen krijg je nog altijd van je collega-fietsers en -wandelaars.

Pelgrimsplein

Pelgrimsreizen blijven populair. De start van zo’n pelgrimstocht begint op het Pelgrimsplein van de Fiets en Wandelbeurs. Hier praten ervaren reizigers je bij over routes en accommodaties. Ook vind je er diverse aanbieders van pelgrimsreizen. Verder zijn er lezing over tochten naar bedevaartsoorden als Rome of Santiago de Compostella.

Mountain Xperience

Wie graag de bergen intrekt, moet absoluut een kijkje nemen op het paviljoen van Mountain Xperience. Hier vind je workshops over navigatie, uitrusting, rugzak inpakken, tochtenplanning en nog veel meer.

Bestemmingen, routes en materialen

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op het evenement. Ontdek nieuwe bestemmingen en routes, bekijk de nieuwste outdoor-collecties en proef de Duitse specialiteiten op het Themalandland-terras. Het grote fietsparcours biedt alle gelegenheid de nieuwste trekkingbikes en e-bikes uit te proberen. Kortom: test, beleef & geniet.

Waar & wanneer

(Bezoekers aan de Fiets en Wandelbeurs hebben ook automatisch toegang tot de evenementen E-bike Xperience en Bike MOTION Benelux, die gelijktijdig in de Jaarbeurs plaatsvinden)

 

Foto: © fotoboom.nl

Meer buitensport & outdoor nieuws

Fiets en Wandelbeurs 2023, Utrecht

De Fiets en Wandelbeurs is terug

Na drie jaar afwezigheid is de Fiets en Wandelbeurs weer terug. Voorgaande edities konden niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Nu keert de beurs terug in de Utrechtse Jaarbeurs, op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023.
Highlander Hiking Challenge Lake District (UK)

Highlander Hiking Challenge in het Lake District

Echte avonturiers zijn misschien al bekend met HIGHLANDER. Sinds de oprichting in 2017 is het een populair evenement, dat inmiddels al in vijftien landen gehouden wordt. Het is een langeafstandswandelevenement met veel avontuurlijke elementen. Dit jaar komt de Highlander Hiking Challenge ook naar het Lake District National Park in Engeland.