Bergfreunde overgenomen door Decathlon: Wat betekent dit voor outdoorliefhebbers?

De overname van Bergfreunde door Decathlon, die onlangs is afgerond, is een belangrijke ontwikkeling in de outdoorwereld. De Franse sportgigant wil met de overname een sterkere positie innemen in de premium outdoor-markt, waar Bergfreunde een gevestigde naam is met een sterke reputatie. Wat betekent deze overname voor outdoorliefhebbers?

Meer keuze en lagere prijzen

De Franse retailorganisatie staat bekend om zijn lage prijzen en brede assortiment. De overname van Bergfreunde kan leiden tot meer keuze en lagere prijzen voor outdoorliefhebbers. Decathlon kan op zijn beurt de expertise van Bergfreunde gebruiken om een ​​nog breder scala aan hoogwaardige outdoorproducten aan te bieden tegen scherpe prijzen.

Innovatie en expertise

Als er iets is waar Decathlon in investeert, dan is het wel in innovatie en productontwikkeling. De overname van Bergfreunde kan leiden tot nieuwe en betere producten voor outdoorliefhebbers. Decathlon kan de kennis en ervaring van Bergfreunde op het gebied van bergsport en outdooractiviteiten gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen die perfect aansluiten bij de behoeften van outdoorliefhebbers.

Toekomst van Bergfreunde

Decathlon heeft benadrukt dat Bergfreunde, dat in 2013 door het Amerikaanse Backcountry werd overgenomen, haar eigen merknaam en identiteit behoudt. Het Duitse bedrijf zal blijven opereren vanuit Kirchentellinsfurt, met behoud van het huidige managementteam. Dit betekent dat outdoorliefhebbers nog steeds kunnen rekenen op de expertise en service van Bergfreunde. Dit zijn trouwens de webshops van Bergfreunde in Europa:

 • Bergfreunde.de
 • Bergfreunde.eu
 • Bergfreunde.nl
 • Bergfreunde.it
 • Bergfreunde.es
 • Berg-freunde.at
 • Berg-freunde.ch
 • Alpinetrek.co.uk
 • Alpiniste.fr

Kansen en bedreigingen

De overname van Bergfreunde door Decathlon is een belangrijke ontwikkeling met potentiële gevolgen voor de gehele outdoor-markt. De komende jaren zullen uitwijzen wat de exacte impact van de overname zal zijn. De kansen voor outdoorliefhebbers hangen af van de strategie die Decathlon voor Bergfreunde zal hanteren.

Kansen

 • Groter assortiment: Decathlon kan het assortiment van Bergfreunde uitbreiden met producten van andere merken.
 • Lagere prijzen: Decathlon kan de prijzen van de producten op Bergfreunde mogelijk verlagen.
 • Nieuwe producten: Decathlon kan de expertise van Bergfreunde gebruiken om nieuwe en betere outdoorproducten te ontwikkelen.
 • Verbeterde service: Decathlon kan de service van Bergfreunde mogelijk verbeteren door gebruik te maken van haar eigen distributienetwerk en klantenservice.

Bedreigingen

 • Verlies van identiteit: Sommige outdoorliefhebbers zijn bang dat Bergfreunde haar unieke identiteit zal verliezen nu het onderdeel is van Decathlon.
 • Verminderde kwaliteit: Sommige outdoorliefhebbers zijn bang dat de kwaliteit van Bergfreundeproducten zal afnemen nu het bedrijf onderdeel is van een grote keten.
 • Verlies van expertise: Sommige outdoorliefhebbers zijn bang dat de expertise van Bergfreunde verloren zal gaan nu het bedrijf onderdeel is van Decathlon.
 • Beschermingsmaatregelen: Producenten van concurrerende merken van Decathlon willen hun producten wellicht niet meer via Bergfreunde aanbieden.

Decathlon’s private labels versus Bergfreunde

Het Franse Decathlon staat bekend om zijn focus op private labels, zoals Quechua en Forclaz. Deze producten worden in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd, waardoor Decathlon scherpe prijzen kan aanbieden. De kans is groot dat deze producten ook via de webshop van Bergfreunde te koop zullen komen. Dit kan betekenen dat Bergfreunde haar assortiment uitbreidt met producten die qua prijs en kwaliteit concurrerend zijn met haar eigen merken.

Het is nog onduidelijk wat de exacte impact van de overname op de productstrategie van Bergfreunde zal zijn. Mogelijk zal Bergfreunde zich meer gaan richten op het premium segment van de markt, terwijl Decathlon de instap- en middenklasse bedient. Ook is het mogelijk dat Bergfreunde zich gaat specialiseren in bepaalde productcategorieën, terwijl Decathlon een breder assortiment aanbiedt.

De toekomst van de markt: platformen en concurrentie

Decathlon experimenteert al geruime tijd met platformontwikkeling. Op de website van Decathlon kunnen andere (relevante) verkopers en merken hun producten aanbieden. De overname zal ongetwijfeld niet betekenen dat concurrenten van Bergfreunde in de toekomst mogelijk ook via de website van Bergfreunde hun producten kunnen verkopen. Maar anderzijds kan de overname leiden tot een merkwaardige marktverhouding. De concurrenten van Bergfreunde, die hun producten nu ook via het platform van Decathlon aanbieden, willen hun producten wellicht liever niet aanbieden op een platform dat gelieerd.

Uiteraard zal de toekomst uitwijzen hoe deze marktverhouding zich zal ontwikkelen. De overname van Bergfreunde door Decathlon is immers een belangrijke ontwikkeling die de markt kan transformeren. De komende jaren zullen uitwijzen wat de impact van deze overname zal zijn op de prijzen, het assortiment en de concurrentie in de markt.

Meer buitensport & outdoor nieuws

Rab duurzaamheid label informaie

Rab geeft het goede voorbeeld met duurzaamheidslabel

Duurzaamheid: we kunnen er gewoon niet meer omheen. Daarom worden we ook constant gestimuleerd om groener te leven en duurzamere keuzes te maken. Rab, een van de outdoormerken die op dit gebied een voorbeeldfunctie innemen, komt met een ‘voedingsetiket’ voor duurzaamheid. Je ziet bij Rab buitensportkleding voortaan precies welke materialen zijn gebruikt.
Bike Cleaner MTB schoonmaken onderweg

Altijd een schone MTB dankzij de Bike Cleaner

Mountainbiken is een hobby van velen. En een echte mountainbiker weet wat er na de rit te gebeuren staat: de mountainbike schoonmaken. Dat klusje neemt de Bike Cleaner niet weg, maar maakt het wel een stuk makkelijker.
Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava bereikt 100 miljoen atleten

Strava, het toonaangevende sociale platform voor atleten en bovendien de grootste sportcommunity ter wereld, heeft aangekondigd dat meer dan 100 miljoen atleten zich hebben aangesloten bij het platform. Vooral de laatste jaren zag het platform enorme groei: in slechts twee jaar is het aantal atleten op het platform verdubbeld.