Tarptent Aeon Li: superlichtgewicht tentje van Dyneema

Dyneema wordt steeds vaker gebruikt voor producten in de buitensportbranche. Logisch, want het is licht en ijzersterk. We zien dat Dyneema niet alleen wordt toegepast in bijvoorbeeld touwen en riemen, er zijn nu ook Dyneema tenten. Het Amerikaanse bedrijf Tarptent maakt er bijvoorbeeld mooie ultra lichtgewicht tentjes van. Een nieuw model in de collectie van Tarptent is de Aeon Li, een eenpersoonstentje met een gewicht van nog geen 500 gram. Een ideaal tentje dus voor fietskampeerders en backpackers.Tarptent Aeon Li lichtgewicht tent

Iets meer ruimte

De meeste superlichtgewicht tentjes bieden niet veel meer dan klein beetje ruimte om te slapen. De Aeon Li biedt net wat meer ruimte. Er is naast de slaapmat en slaapzak ook ruimte voor de rugzak en andere spulletjes.  Bovendien is de tent ook geschikt voor langere mensen.

Enkeldaks en eenstoks

Het lage gewicht van slechts 477 gram komt niet alleen door het gebruik van Dyneema, maar ook doordat de tent enkeldaks is uitgevoerd. Dat leidt uiteraard wel tot wat condensvorming. Overigens is de Aeon Li volgens Tarptent een drieseizoentent zodat je niet beperkt bent tot zomerse omstandigheden. Ook het feit dat de Aeon Li een eenstokker is, speelt natuurlijk een rol in het lage gewicht. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de waterdichtheid van deze tent. Dankzij de getapede naden heeft de tent een waterdichtheid van 8.000 millimeter waterkolom.

Snel op te zetten

Omdat er maar één tentstok nodig is en er ook geen binnentent is, kun je de Aeon Li binnen een paar minuten opzetten. Hieronder zie je ook dat in zijn werk gaat:

Prijzig

Zoals we al zeiden is Dyneema ontzettend sterk maar ook behoorlijk kostbaar. De Tarptent Aeon Li is dan ook allesbehalve goedkoop. In de VS kost de Aon Li van Tarptent maar liefst 535 dollar. In Europa zal de prijs rond de 800 liggen.

Meer buitensport & outdoor nieuws

Hilleberg Anaris tent

Hilleberg Anaris: ultra lichtgewicht noktentje voor 3 seizoenen

Hilleberg, de bekende Zweedse tentenmaker, introduceert de Anaris. Deze nieuwe tweepersoonstent is nu eens een keer geen boogtent, maar een noktent. Hiermee volgt Hilleberg de uit Amerika overgewaaide trend van ultralichtgewicht tentjes, gemaakt van Dyneema en soortgelijke materialen.
Nordisk tent lichtgewicht Lofoen 1LW

Nordisk kampeerset van amper één kilo

Vroeger was je al blij als je een eenpersoonstentje van minder dan anderhalve kilo kon vinden. Tegenwoordig introduceert de Noorse buitensportspecialist Nordisk een complete kampeerset bestaande uit een tent, slaapmat en slaapzak die amper meer dan één kilo wegen.
Exped Waterbloc Pro-slaapzak

Vernieuwde Exped Waterbloc Pro-slaapzak is nog lichter

Ultralichtgewicht hikers die bij voorkeur alleen onder een tarp slapen, hebben ongetwijfeld wel eens naar de Exped Waterbloc slaapzak gekeken. Deze waterafstotende slaapzak is licht, warm en van een uitstekende kwaliteit. Er komt dit voorjaar een nieuwe versie van de Waterbloc Pro-slaapzak uit. Deze is een stuk lichter, volgens Exped tot wel 30%.