Nepal gaat beklimmen Mount Everest aan banden leggen

Dit seizoen was het door de drukte op de Mount Everest op de top een grotere chaos dan in alle voorgaande jaren. Mede daardoor zijn er dit voorjaar elf mensen gestorven tijdens de beklimming van de berg. Hiermee was dit een van de dodelijkste seizoenen uit de geschiedenis van de berg. De foto van de enorme rij wachtende klimmers ging viraal en de wereld was geschokt dat de beklimming van ’s werelds hoogste berg zo populair is geworden.

Nepal neemt maatregelen

Helaas betekent die populariteit ook dat het mensen zonder de nodige ervaring aantrekt. Dat is op zich niet echt nieuw. Al jarenlang zijn klimmers bereid zijn om veel geld te betalen om de benodigde begeleiding naar de top van de berg te krijgen. Het aantal klimmers dat hiertoe bereid is, is de afgelopen jaren alleen flink gestegen. Dat dit aantal klimmers te groot is geworden, is overduidelijk. De wachtende rij klimmers vlak onder de top was dit jaar een van de oorzaken voor het grote aantal doden van dit jaar. Boven de 8000 meter hoogte bevind je je in de zogenaamde zones des doods. Zonder extra zuurstof gaat jouw lichaam daar heel langzaam dood. Lang wachten terwijl je (bijna) door je zuurstof heen bent, is dan ook funest. Daarom zijn de Nepalese autoriteiten voornemens om maatregelen te nemen die minder ervaren klimmers ervan moeten weerhouden om naar de Mount Everest te gaan.

Beklimming Mount Everest

Vergunning krijgen was te makkelijk

In de afgelopen decennia zijn er ieder jaar meer vergunningen afgegeven dan het jaar ervoor. Dit seizoen was er een recordaantal van 381 vergunningen toegekend. Het verkrijgen van een vergunning om de Everest te beklimmen was in Nepal dan ook erg eenvoudig. Je hoefde alleen maar je paspoort en een certificaat te overleggen waaruit blijkt dat je in staat bent de klim te overleven en je vergunning wordt afgestempeld. Daardoor was het aantal onervaren klimmers dit jaar onacceptabel hoog. Sommigen zouden nog nooit eerder pickels of stijgijzers hebben gebruikt. Tibet stelt gelukkig al hogere eisen en dat gaat Nepal nu gelukkig ook doen.

Nieuwe regels

Volgens de nieuwe regels zouden klimmers die een vergunning aanvragen, moeten bewijzen dat ze eerder een andere berg in Nepal met een hoogte van minstens 6500 meter hebben beklommen. Ook komt er een ander prijskaartje aan de vergunning te hangen. De vergunning voor een beklimming met een expeditiebedrijf zou 35.000 dollar gaan kosten. Deze maatregel die bedoeld is om goedkope, slecht getrainde gezelschappen te ontmoedigen. Bovendien zullen ook de klimgidsen moeten kunnen bewijzen dat ze minstens drie jaar lang expedities op grote hoogte hebben begeleid. “De Everest kan niet alleen op basis van dat je het graag wilt beklommen worden”, aldus Yogesh Bhattarai, de minister van toerisme, tijdens een persevenement. “We testen hun gezondheidstoestand en klimvaardigheden voordat we klimvergunningen afgeven.”

Meer buitensport & outdoor nieuws

Starlink Mini internet satelliet

Starlink Mini: Moeten outdoorliefhebbers echt altijd online zijn?

SpaceX, het bedrijf achter de revolutionaire Starlink-satellietinternetdienst, heeft een nieuwe troef in handen voor avonturiers en outdoorliefhebbers die ook in de wildernis verbonden willen blijven: de Starlink Mini. Terwijl de reguliere Starlink-schotel ideaal is om bijvoorbeeld op een camper of outdoor trailer te plaatsen, is deze compacte variant een uitkomst voor wie met een kleinere
a man in an orange jacket and shorts running on a trail in the woods

Bever geeft buitensportkleding een tweede leven

Stel, je hebt een fleece trui die je niet meer draagt, of een wandelbroek die al veel te lang in de kast hangt. Wat doe je ermee? Weggeven? Weggooien? Bever, de bekende Nederlandse keten van outdoorwinkels, biedt nu een duurzaam alternatief: ze kopen je gebruikte buitensportkleding terug.
Gearshare deelplatform voor buitensportmaterialen

Gearshare – hét deelplatform voor buitensportmaterialen

Heb jij ook zo ontzettend veel outdoormaterialen verzameld, die je meestal maar een paar keer per jaar gebruikt? Zonde! Laat die stoffige tenten, ongebruikte slaapzakken, verwaarloosde wandelrugzakken en wintersportuitrusting nu hun ware potentie benutten. Met Gearshare, het Nederlandse platform voor het delen van outdoorspullen, breng je avontuurlijke geesten én duurzaamheid samen.