Mont Blanc beklimmen? Dat doe je zo!

Het is de droom van menig avonturier: de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, bedwingen. Maar de top van de Mont Blanc is niet zo heel makkelijk te beklimmen. Een uitdaging dus. Hoe kun je dit dan het beste aanpakken? Dat leggen wij in dit artikel uit.

De Mont Blanc in nu eenmaal niet eenvoudig

Laten we één ding voorop stellen: het beklimmen van Mont Blanc is niet eenvoudig en niet voor iedereen weggelegd. Tegelijkertijd is de Mont Blanc, ondanks zijn hoogte, niet een berg die alleen is weggelegd voor zeer ervaren alpinisten. De Mont Blanc is namelijk technisch weinig uitdagend: de klim via de normaalroute kent geen erg lastige passages of moeilijke stapjes. Wat de klim wél pittig maakt is het feit dat er simpelweg veel (hoogte)meters moeten worden afgelegd op grote hoogte en dat de meest eenvoudige route naar de top gekenmerkt wordt door gevaarlijke omstandigheden. 

Mont Blanc moeilijk beginner

Mont Blanc beklimmen – moet je dat wel willen?

Voor je je in de voorbereiding voor een Mont Blanc beklimming stort moet je je afvragen of je dit überhaupt moet willen. Niet omdat het te gevaarlijk of lastig is, maar omdat er in de Alpen nog tal van andere bergen zijn. Deze zijn weliswaar niet zo hoog, maar zijn wel gemakkelijker zelfstandig te bedwingen, rustiger en klimtechnisch interessanter. Natuurlijk sluit het één het ander niet uit. Je kunt bijvoorbeeld eerst meer ervaring opdoen elders in de Alpen of met meerdere cursussen en over enkele jaren de Mont Blanc proberen te beklimmen. 

Met of zonder berggids beklimmen? 

De beste manier om de Mont Blanc te beklimmen is onder begeleiding van een gediplomeerde, gecertificeerde UIAGM berggids. Deze begeleiden je onder betaling naar de top van Mont Blanc

Wil je zonder berggids de Mont Blanc beklimmen? Dat kan alleen als je zelf veel ervaring, kennis en kunde hebt, de benodigde cursussen hebt afgerond en over voldoende zelfstandige klimervaring beschikt. Dit gaat overigens niet alleen op voor jezelf, maar ook voor je klimpartners. 

berggids Mont Blanc beklimming

De top haal je niet zonder een goede basisconditie

De Mont Blanc is maar liefst 4810 meter hoog. Het startpunt van de technische makkelijkste route — de zogenaamde Franse normaalroute – is Le Nid d’Aigle op 2372 meter, de laatste halte van de Tramway du Mont Blanc. De meeste klimmers overnachten in de Refuge du Goûter op 3835 meter. Dit betekent dat je op de ‘topdag’ maar liefst 996 meter moet stijgen om vervolgens maar liefst 2436 hoogtemeters af te dalen. Op zeeniveau zou dit al een flinke kluif zijn, maar op dergelijke hoogte is dit nog vele malen zwaarder.

Een goede basisconditie is daarom essentieel. Duurtraining is de beste manier om je conditie voor in de bergen te trainen, dus focus daar op. Hardlopen, fietsen, wandelen: het is allemaal effectief.

Zorg daarnaast dat je goed geacclimatiseerd bent. Dit doe je bijvoorbeeld door op hoogte te wandelen of met overnachting op hoogte in de dagen vóór je Mont Blanc beklimming. Bij voorkeur slaap je in een hut boven 3000 meter, zoals de Rothornhut of Cabane de Tracuit. Verschillende 3000’ers — bergen hoger dan 3000 meter — beklimmen in de dagen voor je beklimming is ook een goed idee. Zo ben je meteen goed ingelopen. 

Wat heb je nodig om de Mont Blanc te beklimmen?

Naast ervaring, kennis, kunde, een goede conditie en een goede acclimatisatie is ook goede uitrusting waarop je kan vertrouwen van cruciaal belang. Bergsport is helaas een dure hobby, helemaal daar waar het gaat om klimtechnische spullen. Mensen die met een gids op pad gaan hebben mazzel: zaken zoals een pickel, helm, gordel en stijgijzers kunnen vaak van de gids worden gehuurd. Ook zaken zoals categorie D-schoenen zijn in Chamonix, het dorp in de schaduw van de Mont Blanc, te huren (al raden wij dit niet aan).

‘Zachte’ materialen, zoals kleding, voeding, de rugzak en de spullen voor de overnachting, zul je echt zelf moeten meenemen. Ga je met een berggids op pad, dan zal hij of zij een paklijst voor je hebben. Hiermee kun je vervolgens naar de buitensportwinkel. Ga je zonder berggids? Dan heb je, hopelijk, alle benodigde spullen al in huis.   

Mont Blanc helling klimmen sneeuw gletscher

Niet iedereen haalt de top van de Mont Blanc

Je kan nog zo goed voorbereid zijn, op pad zijn met de beste Franse berggids die je kon vinden, de beste spullen hebben en in bloedvorm zijn – de kans is nog steeds aanwezig dat je de top van de Mont Blanc niet haalt. Succes is in de bergen immers nooit gegarandeerd. Er zijn tal van situaties waarin omkeren de beste keuze of zelfs noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als het weer snel omslaat, je onverhoopt toch hoogteziekte krijgt of als de route niet veilig genoeg is. Je dit van te voren realiseren is van groot belang: onthoud dat omkeren een reële optie is en niets om je voor te schamen. 

Meer buitensport & outdoor nieuws

Kayakken Gorges du Verdon Frankrijk Provence

Liever kayakken dan rondhangen bij het zwembad

De Franse organisatie Huttopia is specialist in natuurcampings en –accommodaties. Huttopia is een voorstander van wifi-loze dagen. Dagen waarop je écht vakantie viert en het leven niet in beslag wordt genomen door de inbox, social media en chatberichten. Daarom hebben de 37 Huttopia Campings en Villages beperkte of soms zelfs geen wi-fi. De Huttopia-locaties zijn