Hilleberg Anaris: ultra lichtgewicht noktentje voor 3 seizoenen

Hilleberg, de bekende Zweedse tentenmaker, introduceert de Anaris. Deze nieuwe tweepersoonstent is nu eens een keer geen boogtent, maar een noktent. Hiermee volgt Hilleberg de uit Amerika overgewaaide trend van ultralichtgewicht tentjes, gemaakt van Dyneema en soortgelijke materialen.

Opvallend is dat dit evengoed een tent voor drie seizoenen is. Als je een tentje extreem licht wilt maken, doe je op dat gebied meestal een concessie. Dat doet de Zweedse tentenmaker dus niet. De Hilleberg Anaris is robuust genoeg en biedt ook voldoende beschutting om hem in drie seizoen te kunnen gebruiken. De Hilleberg Anaris is door de combinatie van een laag gewicht, opzetgemak, prima gebruiksmogelijkheden en een grote veelzijdigheid ideaal voor zomerse rugzaktochten, trekking en andere warmere weeravonturen in het binnenland. Maar hij staat dus ook zijn mannetje in de minder warme jaargetijden.

Geen tentstokken

Nu is de tent misschien ook niet zo extreem licht. Hij weegt 1,4 kilo, er zijn lichtere tentjes op de markt. Maar dan zijn het meestal geen tenten voor drie seizoen. In dat gewicht van 1,4 kilo zitten overigens geen tentstokken inbegrepen. Hilleberg gaat ervan uit dat je hiervoor je wandelstokjes gebruikt. Als je die niet mee hebt ben je afhankelijk van andere afspanmogelijkheden zoals bomen, tenzij je alsnog een setje tentstokjes meeneemt.

Redelijk ruim

De Hilleberg Anaris is redelijk ruim. Voor een noktent tenminste, want dit soort tenten moet het qua ruime natuurlijk bijna altijd afleggen tegen boogtenten. De oppervlakte van de binnentent is 2,6 m2, de inwendige hoogte bedraagt iets meer dan 110 cm. De gewichtsbesparing moest ergens vandaan komen. Vandaar dat Hillberg ervoor gekozen heeft om de binnentent van zogenaamd no-see-um mesh te maken. Dat geeft iets meer kans op condens, wat Hilleberg oplost door de buitentent uit te rusten met een paar uitgekiende ventilatieopeningen. Daarnaast kun je ook de deuren van de voorruimtes gedeeltelijk of geheel oprollen.

Opzetgemak

Ook bij de Hilleberg Anaris zijn de binnen- en buitentent met elkaar verbonden. Als je wilt, kun je ze ook los van elkaar opzetten. Op die manier kun je de buitentent ook als tarp gebruiken. Ideaal als je onderweg ergens moet schuilen. Wie met mooi weer gaat kamperen, kan de separate binnentent opzetten, die dan een afdoende bescherming tegen insecten vormt. De Hilleberg Anaris is verkrijgbaar in rood, donkergroen en zandkleur.

Duurzaam

Hilleberg bouwt alle tenten zo dat ze lang meegaan, en dat ze indien nodig kunnen worden gerepareerd om de levensduur te verlengen. Voor de buitentent maakt Hilleberg gebruik van Kerlon 1000 – 20 D High Tenacity Ripstop Nylon 66 met een scheursterkte: 8 kg. Hydrostatische kolom: 5.000 mm. De binnentent is van 10 D Ripstop nylon met DWR-coating. Het grondzeil is vervaardigd van 50 D dubbel gecoat Nylon met polyurethaan met een waterkolom van 12.000 mm.

Hilleberg Anaris bestellen

Hilleberg is geen merk dat bij iedere buitensportzaak te koop is. Wij hebben de Hilleberg Anaris voor je gevonden bij onder anderen Bever, Bergfreunde.nl en Bushcraftshop.nl. De prijzen lagen op het moment van schrijven even boven de 700 euro.