Haglöfs Restored: tweedehands outdoorkleding, maar wel zo goed als nieuw

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de buitensport. Vooraanstaande merken zoals Patagonia, Vaude, Jack Wolfskin én Haglöfs zijn hard bezig om de ecologische footprint van hun gehele bedrijf én de producten wezenlijk te verlagen. Het Zweedse merk Haglöfs gaat daarin nu zelfs zover dat het tweedehands kleding aan gaat bieden.

In het kader van dat initiatief introduceert het Zweedse merk nu Haglöfs Restored. Een label voor tweedehands outdoorkleding die zo goed als nieuw is. Haglöfs wil met de collectie tweedehands kleding de levensduur van Haglöfs-outdoorkleding verlengen en deze kans om nog vele jaren opnieuw gebruikt te worden. De Restored-collectie is een van de vele initiatieven die het Zweedse merk neemt om de levensduur van haar uitrusting te verlengen. Haglöfs ziet dit initiatief als een van de mogelijkheden om over te stappen van het lineaire take-make-waste-model naar een meer circulair model.

Haglöfs Restored tweedehands outdoorkleding

Kleinere ecologische footprint

Met de Haglöfs Restored collectie biedt het merk een collectie tweedehands outdoorkleding aan. Deze is naar eigen zeggen net zo mooi en functioneel als de kleding uit de reguliere collectie van het Zweedse merk. Maar het hergebruik biedt volgend Haglöfs wel een aantal extra voordelen. Er zijn minder grondstoffen, energie en water voor nodig. Daardoor zijn is de CO2-emissie ook lager. En laten we ook niet vergeten dat de hoeveelheid afval, die ook nog eens gerecycled moet worden, op deze manier kleiner wordt.

Elaine Gardiner, hoofd Duurzaamheid bij Haglöfs: “Veel hulpbronnen, waaronder energie, water en grondstoffen, worden gebruikt om onze uitrusting te maken. We verlengen de levensduur van het product door middel van reparatie of restauratie. Zo maken we beter gebruik van de middelen die erin zijn gestopt. En nog belangrijker, we verminderen het aantal producten dat wordt geproduceerd met nieuwe grondstoffen”.

Haglöfs Restored tweedehands outdoorkleding

Samenwerking met Amsterdamse The Renewal Workshop

Haglöfs werkt voor het tot stand brengen van de Restored-collectie samen met The Renewal Workshop in Amsterdam. Dit is een van de toonaangevende leveranciere van circulaire oplossingen voor kleding- en textielmerken. Alle producten die bij de fabriek van The Renewal Workshop in Amsterdam aankomen worden geïnspecteerd. Dit ongeacht het of ze nu gebruikt, beschadigd of kapot zijn. The Renewal Workshop wast en herstelt ze ook altijd voordat ze worden doorverkocht. Uiteraard verliest men de strenge normen van Haglöfs daarbij nooit uit het oog.

Volgens Jeff Denby, medeoprichter van The Renewal Workshop, kan voor elk merk zo’n 82% van de producten die in hun fabrieken terechtkomen, worden schoongemaakt, gerepareerd en doorverkocht. “Met Haglöfs Restored halen we het beste uit wat we al hebben. Consumenten die een Haglöfs Restored-item kopen, krijgen niet alleen hoogwaardige uitrusting, maar dragen ook bij aan een minder verspillende wereld.”

Ook gebruikte outdoorspullen inleveren?

Heb jij ook Haglöfs buitensportkleding die je een tweede leven gunt? Dan kun je die afgeven bij een van de eigen Haglöfs-winkels. Deze zullen ervoor te zorgen dat deze zo goed mogelijk wordt hergebruikt. Helaas kun je die (nog) niet bij de Haglöfs-dealers zoals Bever afgeven. Je kunt daar natuurlijk wel informeren of ze daar een andere oplossing hebben om ervoor te zorgen dat jouw goederen bij .

Haglöfs Restored is online beschikbaar op www.haglofsrestored.com.

Meer buitensport & outdoor nieuws

Duer jeans om te hiken

Eindelijk jeans waarmee je wél kunt hiken!

Hiken met jeans is heel vaak een crime. Sportleggings bieden ook niet altijd uitkomst en niet iedereen wil meteen met een wandelbroek gaan hiken. Er is dus een kloof tussen outdoorkleding en vrijetijdskleding. Die kloof wordt nu wat meer gedicht nu er jeans op de markt komen waarmee je wél kunt hiken.
Outdoor Research Superstrand jack hoodie

Amerikaanse Outdoor Research introduceert nieuwe ‘Superstrand’ synthetische jassen

Het Amerikaanse merk Outdoor Research introduceert met de ‘SuperStrand’-jassen haar relatief warmste jassen ooit. Dit is volgens het in Seattle gevestigde bedrijf te danken aan de nieuw ontwikkelde SuperStrand isolatie – een materiaal dat de voordelen van dons en synthetische voering combineert. Outdoor Research slaat met deze nieuwe lijn synthetische jassen de brug tussen ‘klassieke’